Achtergrond

Waarom wordt het UNICON onderzoek uitgevoerd?

De relaties van mensen die in een huishoudens wonen zijn voortdurend in beweging. Vroeger was het bijvoorbeeld gebruikelijk om met meerdere generaties onder één dak te wonen. Tegenwoordig ziet men het niet meer zo vaak gebeuren dat er zowel  ouders als grootouders in hefzelfde huis wonen wanneer iemand zelf een gezin sticht. In de afgelopen jaren zagen we de opkomst van alleenstaande ouders, gescheiden paren, stiefouders, paren van hetzelfde geslacht en zogenaamde patchwork gezinnen. Huishoudens bestaan tegenwoordig ook vaak uit woningdelers die studeren of werken. Het is belangrijk om deze veranderingen en de diversiteit van relaties in huishoudens te begrijpen, niet alleen voor de wetenschap maar vooral ook voor de beleidsmakers in het land.

Ons project is bedoeld om de diversiteit van deze relaties te bestuderen, in het bijzonder met betrekking tot paren en gezinnen met kinderen. We zijn met name geïntersseerd in hun gezondheid, geluk en sociale contacten. Daarbij willen we ook de leefomgeving van mensen in beeld brengen. Hoe ervaart u het leven in uw buurt? Hebben mensen contact met elkaar of gaat iederen zijn eigen weg? Vult u zich verbonden met de gemeente waarin u woont?

Het onderzoek richt zich op huishoudens waarin minstens twee mensen tussen de 30 en 65 jaar wonen. In de vraaglijst komen onder andere deze thema’s aan bod:

– onderwijs, werk en vrije tijd
– familie en vrienden
– partner, gezin en kinderen
– gezondheid en geluk

Er zijn geen goede of slechte antwoorden. Wij zijn geïnteresseerd in uw meningen en ervaringen in uw dagelijks leven. Bent u tevreden over uw gezondheid? Woont u samen met uw eventuele partner? Hoe vaak ziet u uw vrienden en familie? Bent u over het algemeen gelukkig?

 

 

uva®merken_NL
logo_NVVS

aissrlogo (1)